訪客:  註冊 | 登錄 | 統計 | 幫助 | 社區功能 | 界面風格 | 繁体中文


標題: [求助] 關於CGI 晉級留言板 個人使用版本
用戶組 : 進階會員 [詳情]
會員 : 食物仔
帖子 : 116[詳情]
UID : 73824
積分 : 240[詳情]
狀態 :
失蹤 : 2072  天 [詳情]
  第 1 帖 發表於 2010-1-16 01:15 AM
別問哥你好..

黎個程式用 firefox會走位!

請問點可以解決此問題呢?

thx^^

[ 本帖最後由 食物仔 於 2010-1-16 01:23 AM 編輯 ]
資料 文集 短消息 頂部
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
用戶組 : 熟手打雜 [詳情]
會員 : 別問我是誰
帖子 : 2694[詳情]
UID : 1
積分 : 2442[詳情]
狀態 :
失蹤 : 0 天 [詳情]
  第 2 帖 發表於 2010-1-16 03:46 AM
抱歉 本人無用過 firefox

所以修改時看不到效果

現在亦不會再去修改了
資料 主頁 文集 短消息 頂部
用戶組 : 進階會員 [詳情]
會員 : 食物仔
帖子 : 116[詳情]
UID : 73824
積分 : 240[詳情]
狀態 :
失蹤 : 2072  天 [詳情]
  第 3 帖 發表於 2010-1-16 10:09 AM
明白,謝別大哥的教導
那請問別大哥
可以教小弟

限制 firefox訪問 只 給IE訪問 的方法嗎?

謝謝你
資料 文集 短消息 頂部
用戶組 : 進階會員 [詳情]
會員 : 食物仔
帖子 : 116[詳情]
UID : 73824
積分 : 240[詳情]
狀態 :
失蹤 : 2072  天 [詳情]
  第 4 帖 發表於 2010-1-16 02:26 PM
<script type="text/javascript">

if(navigator.appName.indexOf("Microsoft")==-1){

alert('請使用IE瀏覽器瀏覽本網頁!');


document.close();

}

</script>





搵到個html啦....
但如果用firefox訪問既話...
佢只會彈出一個請使用IE瀏覽器瀏覽本網頁
跟住d內容一樣睇得到的=.="
別大哥可以教我點 關掉個網頁?
或 轉去其他網扯
資料 文集 短消息 頂部
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
用戶組 : 熟手打雜 [詳情]
會員 : 別問我是誰
帖子 : 2694[詳情]
UID : 1
積分 : 2442[詳情]
狀態 :
失蹤 : 0 天 [詳情]
  第 5 帖 發表於 2010-1-16 04:31 PM


<script type="text/javascript">
if(navigator.appName.indexOf("Microsoft")==-1){
alert('請使用IE瀏覽器瀏覽本網頁!');
document.close();

top.location.href = "http://lthung.org"; // 轉到的網址

}
</script>

資料 主頁 文集 短消息 頂部
用戶組 : 進階會員 [詳情]
會員 : 食物仔
帖子 : 116[詳情]
UID : 73824
積分 : 240[詳情]
狀態 :
失蹤 : 2072  天 [詳情]
  第 6 帖 發表於 2010-1-16 06:06 PM


引用回應
原帖由 別問我是誰 於 2010-1-16 04:31 PM 發表。
<script type="text/javascript">
if(navigator.appName.indexOf("Microsoft")==-1){
alert('請使用IE瀏覽器瀏覽本網頁!');
document.close();

top.location.href = "ht ...

唔該曬別問哥 ^^"
資料 文集 短消息 頂部
用戶組 : 進階會員 [詳情]
會員 : 食物仔
帖子 : 116[詳情]
UID : 73824
積分 : 240[詳情]
狀態 :
失蹤 : 2072  天 [詳情]
  第 7 帖 發表於 2010-1-18 09:19 PM
小弟又有新野想問啦
如果唔係用IE訪問
就會自動返回上一頁
既html係點整呢@@??



另外,小弟是用海外網存的
個php.ini 時差地區唔係set造hk
我只知道如果係 php 檔既話
就每個檔加句
date_default_timezone_set('Asia/Hong_Kong');
就得左
但如果係cgi檔,應該要點造呢?


唔該曬別問哥幫幫小弟吧^^
謝謝別問哥^^
資料 文集 短消息 頂部
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
用戶組 : 熟手打雜 [詳情]
會員 : 別問我是誰
帖子 : 2694[詳情]
UID : 1
積分 : 2442[詳情]
狀態 :
失蹤 : 0 天 [詳情]
  第 8 帖 發表於 2010-1-18 09:29 PM


top.location.href = "http://lthung.org"; // 轉到的網址

試改為

top.location.href = "javascript:history.back()"; // 轉到的網址



top.location.href = "javascript:history.go(-1)"; // 轉到的網址

參考其它 CGI 程式

引用回應
$time_diff   = 8;   #與標準時間的時差


    ($sec, $min, $hour, $mday, $mon, $year, $wday, $yday, $isdst) = gmtime(time + $time_diff * 3600);    #取得系統時間
    $week = ('Sun', 'Mon', 'Tue', 'Wed', 'Thu', 'Fri', 'Sat') [$wday];
    $today = sprintf("%d/%02d/%02d(%s) %02d:%02d", $year + 1900, $mon + 1, $mday, $week, $hour, $min);



引用回應
sub get_time {
        $ENV{'TZ'} = "CST-8";
        local($time) = time;
        local($min,$hour,$mday,$mon,$year) = (localtime($time))[1..5];

        local($date) = sprintf("%04d/%02d/%02d %02d:%02d",
                                $year+1900,$mon+1,$mday,$hour,$min);
        return ($time, $date);
}



引用回應
$timezon = 8;   #與標準時間的時差
sub time {
($sec,$min,$hour,$mday,$mon,$year)=localtime(time()+$timezone*60*60);
    $mon=$mon+1;
    if ($sec <10) {$sec ="0$sec";}
    if ($min <10) {$min ="0$min";}
    if ($mon <10) {$mon ="0$mon";}
    if ($hour<10) {$hour="0$hour";}
    if ($mday<10) {$mday="0$mday";}
    $year=$year+1900;
$time = "$year年$mon月$mday日 $hour點$min分$sec秒";
$timea = "$year$mon$mday$hour$min$sec";
}

資料 主頁 文集 短消息 頂部
用戶組 : 進階會員 [詳情]
會員 : 食物仔
帖子 : 116[詳情]
UID : 73824
積分 : 240[詳情]
狀態 :
失蹤 : 2072  天 [詳情]
  第 9 帖 發表於 2010-1-19 12:26 PM
唔該曬別問哥^.^
唔該曬唔該曬^.^"
資料 文集 短消息 頂部
用戶組 : 進階會員 [詳情]
會員 : 食物仔
帖子 : 116[詳情]
UID : 73824
積分 : 240[詳情]
狀態 :
失蹤 : 2072  天 [詳情]
  第 10 帖 發表於 2010-1-19 03:04 PM
小弟又有問題想問了
我知道如果係 php 檔既話
就每個檔既【開頭】加句
date_default_timezone_set('Asia/Hong_Kong');
就得左

甘cgi檔 黎段碼應該放係邊度先 work呢?
唔該別問哥^^"
資料 文集 短消息 頂部
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
用戶組 : 熟手打雜 [詳情]
會員 : 別問我是誰
帖子 : 2694[詳情]
UID : 1
積分 : 2442[詳情]
狀態 :
失蹤 : 0 天 [詳情]
  第 11 帖 發表於 2010-1-20 12:52 AM
參考其它 CGI 程式
資料 主頁 文集 短消息 頂部
用戶組 : 進階會員 [詳情]
會員 : 食物仔
帖子 : 116[詳情]
UID : 73824
積分 : 240[詳情]
狀態 :
失蹤 : 2072  天 [詳情]
  第 12 帖 發表於 2010-1-25 04:16 PM
ic thhxhxhxt


另外,小弟安裝了某獨立版運行的程式
雖然都好似唔係好應該煩到別問哥,,
但小弟真係研究左好耐,,
都唔得先搵別哥你幫手>.<,,,
唔該幫幫小弟啦,,,thx~~


BRA info: MySQL Query Error

Time: 2010-1-25 7:38am
Script: /bra/install.php

SQL: CREATE DATABASE IF NOT EXISTS DEFAULT CHARACTER SET utf8
Error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'DEFAULT CHARACTER SET utf8' at line 1
Errno.: 1064




請問有問題?
唔該幫幫小弟啦
thx

[ 本帖最後由 食物仔 於 2010-1-25 04:18 PM 編輯 ]

附件  No: 1
類型   檔案名稱 檔案大小 更新日期 下載次數
install.rar 7.48 K 2010-1-25 04:18 PM 310

資料 文集 短消息 頂部
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
用戶組 : 熟手打雜 [詳情]
會員 : 別問我是誰
帖子 : 2694[詳情]
UID : 1
積分 : 2442[詳情]
狀態 :
失蹤 : 0 天 [詳情]
  第 13 帖 發表於 2010-1-25 06:44 PM
抱歉 幫不到你
資料 主頁 文集 短消息 頂部

Powered by Discuz! 5.0.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
頁面執行時間 » 0.016032 秒 » 數據庫查詢 » 7 次 » Gzip » 已啟用
當前時區 GMT+8 , 現在時間 2017-6-28 06:38 AM - 網頁空間由 TEAMagic 提供
清除 Cookies - 聯繫我們 - 雄 之 網 頁 - Archiver - WAP